Followers

Saturday, 7 June 2014

Ayam Goreng Hijau


Resipi paling simple dan sangat sesuai untuk penggemar makanan pedas!!!

Bahan-bahan 1:

1) Ayam dicuci bersih
2) Kunyit
3) Garam
4) Minyak untuk goreng ayam 

Bahan-bahan 2:

1) Selabu Bawang besar
2) Seulas bawang putih 
3) Halia sebesar ibu jari
4) Sedikit air
5) Sedikit gula 
6) Separuh kiub pati ayam megi - optional 
7) oopss.. Cili padi bewarna hijau jgn lupa!!! Haha.. Kuantiti ikut suka. Sape suka pedas blh letak byk2.. Sy juz letak segenggam cili hijau yg muda. 

Cara memasak: 

1) Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam. Goreng sehingga masak/garing (sy suka goreng garing) - asingkan
2) Kisar bahan-bahan 2 sehingga lumat. Tumis dengan menggunakan sedikit minyak. Ambil sedikit minyak bekas goreng ayam td tu je..
3) Tumis sehingga cili betul2 masak. Perasakan dengan gula dan masukkan kiub  pati ayam..Then masukkan ayam yg telah digoreng td.
4) Gaul rata... Sedia untuk dihidang dan di ngap bersama nasi panas!!!!

*Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment