Followers

Saturday, 16 January 2016

De' Palma Hotel Kuala Selangor

Percutian kami sekeluarga kali ni berkonsepkan rehat dan malas.. Hihi
Sbb tu pilih Kuala Selangor je.. Dekat jela dgn KL.. Xleh jamak pn..

Kami di sini hanya untuk spend time bersama. Aktiviti 3D2N kami di sini :-

 ~ 31/12/2015: Arrived and check in around 5 pm. Very fast check in & x mcm2.. Bilik2 berkonsepkan chalet berkembar 2. Msk bilik, tukar bj then terus terjun pool.. Ank2 la.. Ibunya duk tepi je.. Jaga baby ☺️

ROOM RATE


ROOM TYPE


OUR ROOM

SWIMMING POOL



~ 01/01/2016: Menu for breakfast biasa2 je & x byk pilihan sgt.. So far ok la utk kami. Lps breakfast je, kami blk bilik tukar bj then mandi pool lg. For lunch, kami mkn kt luar hotel. Kt sini senang je nk cari mkn. Bkn kampung sgt pn.. Ala2 pekan yg maju la jugak. Kami keluar lunch lewat skit, tggu hsbd balik solat jumaat dl baru pegi lunch. Lps lunch ronda2 kawasan sekitar. Ade a few aktiviti menarik yg kita blh buat kt sini seperti: 
- naik tram ke bukit malawati tuk tgk monkey & light house.
- Eagle feeding kt sungai kuala selangor.
- tgk firefly.

Tapi memandangkan kami ke sini tuk rehat dan malas. Kami x buat pn aktiviti ni semua. 

Malamnya, kami dinner di restoran D' Coral located berhampiran dgn giant dan btl2 di tepi sungai. Ini antara menu pilihan hati kami:








Portion setiap menu yg dihidang sgt byk. Serius xlarat nk abiskan.. Harga pulak blh tahan murah (sgt murah sebenarnya klu nak bandingkan mkn seafood kt tempat lain..) Total makanan2 ini beserta air, sotong celup tepung yg x sempat nk disnap gmbrnyer ialah Rm113 sahaja.. Rasanya blh tahan sedap 😀

~ 02/01/2016: Kami breakfast kt hotel pagi tu.. menu for breakfast still sama, x banyak pilihan.. After breakfast anak2 ngn hsbd gi meneruskan misi mandi kolam.. sy ni pulak sibuk mengemas kt bilik. tak nak kelam kabut time nk check up nnt.. kan ade pulak benda yg tertinggal.. so sy & baby duk kt bilik jela.. dieorg siap mandi, kami bersiap dan terus check up.. very fast check up.. just drop the room key.. setel & bye2 De' Palma Hotel Kuala Selangor..

We will be there again later.. to try benda2 yg famous kt kuala selangor tapi x buat.. seperti misi memakan cendol bakar dan mee udang banjir!!! Love kuala selangor so much :*













Sunday, 20 December 2015

Pengalaman Bersalin Anak 1st, 2nd & 3rd

Assalamualaikum.. Dh lama tenggelam kn.. Tiba2 timbul dgn pengalaman bersalin.. 😁

Timbul bukan sebarang timbul tau.. Tp timbul sbb hati sedang berbunga riang.. Habis pantang la katakan..

Alhamdulillah hari ni genap 42 hari sy melahirkan anak yg ke-3.. Syukur ya Allah ☺️

Ok, back to the topic!! 
Setelah 3 kali berpeluang merasai saat melahirkan harta paling berharga yg Allah kurniakan kpd sy dan suami.. Barulah sy tahu bahawa setiap kelahiran itu sgt berbeza rasanya.. Itu base on sy punya pengalaman la. Lain padang lain belalang 😜

Pengalaman melahirkan anak pertama:

Masa tu usia kandungan baru 35 weeks ++ sy bgn pagi keluar lendir pekat bercampur darah.. Contraction skit2 je ms tu.. ape lagi, terus la bergegas ke hospital.. Almaklumlah, ank pertama.. Cuak beb!! Sampai kt hospital, terus ke bahagian admission wad bersalin. Cakap kt nurse yg sy dtg ni sbb keluar tanda dan ade contraction.. Then, doc buat VE (cek bukaan/jalan) br 2 cm.. Terus admit masuk wad.. Masa kt wad bersalin ni, contraction makin kuat tp x la kerap sgt.. Setelah 3 hari kt wad barulah contraction makin kuat dan kerap.. Sakit yg amat dan xleh nak gambarkan sampai sy menangis tau.. Hihi.. X malu kan 😁
Kebetulan waktu tu br lepas solat isyak.. Time solat mmg x mampu nk berdiri dh.. Rs mcm nk berak.. Gi toilet x keluar pn tutttt.. Blk ke katil then nurse dtg tny sy ok ke x.. Die offer tuk buat VE.. Sy pn pegi la buat VE.. OK!! Bukaan dh 5 cm. Nurse pn amik wheelchair dan tolak sy ke labour room. Smpai kt labour room, doc n nurse jalankan kerja masing2 seperti pasang alat CTG kt perut sy, pecahkan air ketuban etc. Waktu tu lbh kurang pukul 9 malam.. Sy pn kol hsbd ckp yg sy dh masuk labour room. Hsbd pn bergegas la dtg dr kota bharu ke kuala terengganu.. Dlm pukul 12 lbh mcm tu hsbd pn sampai dan tersenyum.. Time hsbd smpai tu, sy nk balas senyum die pn dh x lalu.. Sbb nya tgh menahan sakit yg teramat la sgt.. Sekali die dtg, fuuhhh!! Hanya tuhan yg th.. Kadang2 sy terlena.. Lega skit rs bl terlena tu.. Hsbd kt sebelah masih tenang sambil gosok2 sy, baca ayat2 suci al-quran.. Sy pn sama, baca surah al fatihah, doa nabi nuh, selawat dan mcm2 lg la.. Nurse pn dtg gosok2 sy.. Bg kata2 semangat.. Die pesan klu sakit tarik nafas.. Sy pn mmg dh set dlm kepala. Ok! Klu sakit tarik nafas.. Mulut sy mmg diam je.. Hanya air mata yg mengalir mencurah-curah bak hujan di musim tengkujuh 😜
Sampai la satu tahap sy rasa sgt sakit mcm nk terberak sgt2.. Sy keep tarik nafas smpailah keluar bunyi dan rs terkeluar sesuatu kt bwh tu.. Hsbd sy cpt2 bgn, tgk kepala baby dh terkeluar. Ape lg!! Die terus jerit doc!! Kepala baby dh terkeluar.. Kelam kabut doc n nurse dtg suruh sy angkat kaki dgn posisi dan cara yg betul.. Mereka beramai2 suruh sy push!! Dengan sekali push je Alhamdulillah sy selamat melahirkan seorg bayi lelaki yg sgt sempurna dgn jayanya pd tanggal 9/8/2010, tepat jam 1.03 pg di usia kandungan 36 week 2 day!! 😀

Pengalaman melahirkan anak kedua:

Setelah hampir 5 tahun barulah sy mengandungkan ank ke2 ni.. Lama kn?? Ni kes fobia gak la kira2nya. Berbeza dgn ank pertama.. Kali ni di saat usia kandungan baru mencecah 7 bln, sy dah start rs senak2, rasa mampat sgt kt bahagian ari2.. Sy pn terpaksa amik unpaid leave sbb mmg sgt2 sakit dan xlarat dh nk gi keje.. Duduk x kena, berdiri pn x kena, baring pn x kena jugak 😓 
Di usia kandungan 37 weeks ++, sy ke klinik tuk routine check-up mcm biasa.. Ms nurse cek heart beat baby, didapati something wrong n x normal. Die suruh sy terus ke hospital. Sy blk rumah releks2 dl, mlm selepas solat isyak br sy ke hospital.. Smpai hospital terus ckp masalah sy then doc pn buat ctg.. Heart beat baby ok + ade regular contraction. Cek bukaan br 2 cm.. Kena admit wad.. Duk dlm wad 3 hari 2 mlm, doc bg blk sbb tiada tanda2 nk bersalin pn lg.. Bersenang-lenang lg kt situ.. Huhu 
Setelah blk rumah 2,3 hari.. Bgn pg, rs basah je baju n katil.. Bila hidu xde bau ape2..  Contraction pn skit2 n main2 je. Sy pn ke hospital sbb suspect air ketuban leaking. Smpai hospital, ckplah suspect air ketuban leaking.. Doc cek bukaan still 2 cm. But kena admit jugak sbb dh leaking.. Duk kt wad sakit main2 je.. Dan x sakit sgt. Mild contraction je.. Berkampung la sy skali lg kt situ. 1st day kt hospital, pg2 doc dh dtg cek samada betul leaking atau x. Die ckp xde takungan air pn kt bwh tu n bila scan air ketuban still byk.. Sy pn dh pening pk, air apakah itu. 2nd day kt hospital ade keluar lendir dan darah. Contraction still mild dan jarang2 je dtg. Sakit yg menekan kt ari2 tu still sakit mcm biasa.. Tp bkn contraction.. Kali ni dh pandai k!! Dh th mcm mn rs sakit nk beranak tu.. Masih segar dalam ingatan wlaupn 5 thn dh berlalu.
On the 3rd day, doc buat ctg sbb sy still xde contraction wlaupn dh keluar 2 tanda nk bersalin tu. Induce pn xjln. Doc masukkan ubat induce pn still xde bukaan. Last cek jalan 3 cm.. Lps msk ubat pn still 3 cm dan still x sakit. Result ctg mmg x cantik doc ckp. Jantung baby x ok. Doc arahkan Nurse hntr sy ke labour room walaupun br 3 cm bukaan with very mild contraction. Smpai labour room dlm pukul 11 pg. Kt labour room nurse masukkan ubat induce (masuk ikut tgn tu.. Ape ntah namanya??) before masuk labour room sy kol hsbd n kebetulan time ni die mmg cuti dan dh ade kt kuala terengganu. Die smpai je tgk  sy still ok n leh borak2 normal dgn die. Die pn naik hairan kenapa kali ni sy x sakit mcm dl. Bl ubat induce tu di 'increase' ke level dos yg makin tinggi baru la contraction start dtg. Habis je sebotol ubat tu, sy terus ckp kt doc yg sy dh nk bersalin.. Doc ckp kepala baby still jauh.. Sy tetap berkeras yg sy dh nk bersalin.. Doc pn suruh sy duduk dlm posisi bersalin yg betul then ramai2 suruh push.. Tp kali ni, byk kali push still susah nk keluar.. Sy hampir give up.. Berkat sokongan doc, nurses n hsbd akhirnya sy berjaya push smpai kepala baby keluar. Sy igt dh selesai.. Tp mereka2 duk suruh push lg.. Rupanya baru kepala yg keluar.. Badan belum lg.. Sy dgn rs terpaksa try push lg.. Kali ni btl2 x mampu dh.. Smpai kan doc masukkan tgn ke dlm n do something which I don't know. Finally, sy berjaya!! Tp seriously sgt2 mencabar dan susah. Nurse dtg kt sy n ckp baby besar tp tulang pelvic sy kecik.. Thats y kepala baby xleh turun naturally.. Alhamdulillah setelah hampir 5 jam kt dlm labour room sy selamat lahirkan baby boy kedua sy pd 2/3/2014, tepat jam 4.04 ptg di usia kandungan 38 week 2 day..

Pengalaman melahirkan anak ketiga:

Sy disahkan preggy ank ketiga ni ms ank kedua sy berusia 1 tahun. Terkezutt mak!!  Tp dh rezeki Allah bg kn.. Syukur Alhamdulillah ☺️
Mengandung pd jarak yg dekat alhamdulillah xde masalah bg sy... Ank kedua sy sgt berdikari wlaupn masih kecil. Die x minta didukung, x byk kerenah.. Dan sgt2 baik dan menyenangkan hati sy. 

Untuk bersalin kali ni sgt membimbangkan sy. Sy trauma sbb experience melahirkan ank 1st sgt sakit dan ank 2nd sgt sakit + susah nk keluar. Sy selalu berdoa pd Allah supaya kali ni dipermudahkan segalanya. Alhamdulillah, sgt2 tidak diduga, kelahiran ank ketiga seperti mimpi di siang hari 😜
Genap 38 weeks, semalaman sy xleh tdo. Contraction dtg dan pergi sehingga kekerapan nye mencecah 5 min skali. Sy sgt risau mlm tu.. Tp ikut pengalaman yg sebelum ni, sakit nk bersalin lg kuat.. Smpai nk senyum pn dh x lalu. Sakit yg sy sedang alami tu still ok.. Masih mampu tersenyum.. Bgn pg2 sy terus bergegas ke klinik pakar ibu mengandung di besut tuk check + dapatkan nasihat & pendapat doc samada dh hampir bersalin atau lambat lg. Sy plan nk bersalin di kuala terengganu. Takut jugak terberanak dlm kereta nnt. Jarak perjalanan dr besut ke k.t lbh kurang 2jam lbh la jugak. Smpai klinik, doc buat VE dan bukaan dh 2 cm. Doc nasihatkan sy cpt2 blk k.t. Sbb jarak kelahiran yg dekat, x mustahil bukaan rahim akn berlaku dgn cpt. Tambahan contraction pn dh ade wlaupn x kuat sgt. 

Dlm perjalanan sy rs macam makin ok. Contraction dh mula berkurang dan blh dikatakan hilang terus. Sy pn singgah la sopim2 skit kt mydin gong badak. Siap teliur nk mkn kt a&w.. Ape lagi!! Singgah mkn la dl. Smpai rumah mak dlm pukul 6 ptg. Bincang2 dgn hsbd nk gi hospital bl.. Then kiteorg decide nk gi esok je.. Sbb dh x sakit kn.. Bgn pg tu dh start keluar lendir + darah.. Rs confident la skit nk gi serah diri kt hospital kn.. Xlah was2 sgt. Ye ke idak nk beranak ni.. Lps solat zohor jugak br sy berangkat ke hospital. Cek jalan ms admission kt hospital, still 2 cm wlaupn dh sehari slps cek semalam. Dlm hati risau sgt takut sejarah lahirkan ank kedua berulang. Bukaan x berlaku naturally. Setelah 3D2N bertapa kt hospital sy pn minta discharge. Doc ckp slps scan br blh decide. Leh discharge ke x. After scan tgk semua ok dan baik2 aje. Sy dibenarkan pulang. Adik sy yg dtg  ambil dan uruskan semua urusan discharge. Hsbd dh blk kl. Keje.. Die ckp,  xnk bazirkan cuti sebelum bersalin. Nk cuti lama lps Baby dh keluar. Sy pn ok je ☺️
Otw blk rumah, sy singgah umah tok bidan jap. Tok tu sentuh2 perut. Die ckp InsyaAllah x lama dh ni.. Dlm 2,3 hari lg keluar la tu.. Ok.. Sy pn blk la.. Esoknya sy ke klinik tuk routine check-up. Nurse kt klinik arahkan sy ke hospital sbb die dpt rs yg perut sy kerap mengeras.. Sy ok kn aje.. Dan ckp kt die, nnt blk dr klinik sy gi hospital 😁 otw blk, sy duk pk2.. Sy decide xnk gi lg sbb rs sakit Contraction tu still mild mcm sebelum2 ni je.. Xnk la bertapa kt hospital lama2. Dh la br je kuar hospital. Xkn nk pegi lg.. Hari ke4 duk rumah after discharge aritu, sy bgn pagi terasa ade cecair mengalir kt kaki. Tgk kt lantai ade air + darah + lendir.. Contraction yg dtg still sama mcm sebelum ni. Sy pn bertekad xnk gi hospital lg. Sehingga la ptg tu mak nasihatkan hsbd sy supaya bw sy ke hospital gak mlm ni. Mak nmpk sy dh lain. Ntah la mcm mn lain nyer.  Kebetulan hsbd balik ujung mggu.. Dlm hati sgt berharap baby keluar time ayh die ade kt k.t ni.. 
Dgn menggunakan kuasa veto, slps solat isyak sy dipaksa oleh hsbd tuk ke hospital. Dgn berat hati sy melangkah. Sy xth nk ckp ape nnt. Sbb xde ape yg lainnya dr haritu. Keluar tanda lendir darah pn sejak aritu lg. Along the way sy pujuk hsbd supaya patah blk. Sy xth nk ckp ape bl nurse tny nnt. Hsbd pn ckp, xyah pk.. Nnt smpai ms th la nk ckp ape 😕
Lbh kurang kul 9 sy smpai kt bhgn emergency wad bersalin. Sy je yg ade time tu. Jd Nurse n doc sgt releks dan santai2 je borak ngn sy. Sy ckp kt doc yg sy dh warded aritu tp kena blk sbb x jd beranak 😜 kali ni sy dtg sbb contraction makin kuat kot. Xth dh nk ckp ape. Doc pn ckp, okla.. Meh kite buat VE. Bukaan dh 3 cm.. Erm, lembut dh ni.. Warded la ye.. Sy pn lega dan terus say yes.. Haha.. Takut kena blk semual je.. 😀
Smpai wad, selesai salin bj & buat ctg dlm pukul 10 mlm.. Sy pn dgn rasa yg sgt bosan, jln2.. Pusing2 kt tmpt org tgk tv sekejap. Pastu sy pn duduk baca quran dgn enset. Smbil tu sy monitor kekerapan contraction yg dtg wlaupn kesakitan nyer tahap biasa dan masih blh tersenyum ✌️ start dgn 20 min skali, 15 min sekali, 10 min sekali, 5 min skali.. Sy pn stop mengaji. Sy baring atas katil. Nurse offer nk cek jalan. Sy ckp nnt la.. Br je lg cek kn ms admission td. Ni br kul 11 lbh.. Sy plan nk gi cek lg bl kekerapan contraction 3 min skali. 
Tiba2 bl baring tu sakit dtg 3 min skali dan rs tajam2 kt bwh tu. Sy pn bgth nurse yg sy rs tajam2 kt bwh. Nurse ckp eh.. Jgn main2.. Klu tajam2 tu rambut baby la.. Sy pn gelak je.. Sbb sakit yg dtg tu biasa2 je dan masih blh tahan. Ms nurse cek tu dh 8 cm.. Ape lg!!! Kecoh la mereka2 yg bertugas time tu.. Siap jerit2 suruh amik stretcher.. Sy ckp kt nurse yg sy ok.. Sy blh tahan.. Sy kepit je.. Jgn risau.. Sy pn gelak lg.. Die hairan tgk sy mcm tu. Jarang org blh tahan dr rs nk meneran bl dh 8 cm ni.. Dh la siap blh gelak lg. Sepantas kilat sy ditolak ke labour room. Nk kol hsbd pn x sempat.. Smpai labour room xsempat tukar baju.. Tukar katil, alat ctg pn x sempat pasang sy dh selamat melahirkan cahaya mata lelaki ke3 kami tepat jam 12.37 mlm, 8/11/2015 di usia kandungan 38 week 5 day 😀 tanpa suami disisi.. Lps selesai jahit br hsbd sy smpai.. 

Sekian sudah.. Bapak lenguh jari menaip entry yg super panjang ini.. 

Wassalam 😀



Wednesday, 11 June 2014

Breast Chicken Wrap @ Nando's KLCC




Tadaaaa!!! Lunch for today, ok.. Hehe
Kenyang ke?? Ok2 la.. Perut melayu, tp berlagak nak makan selain dari nasi campur waktu lunch.. Hahaha

Actually hari ni ade M&E Expo kt KLCC.. Dh abis round2.. Tgk2... Dan collect data2 yg dirasakan penting.. Sy pun Chow la mencari sesuap dua makanan untuk alas perut.. Jln2 cari mkn, ini aje lah tempat yg sy rasa tertarik untuk singgah..

Rasa Chicken Wrap ni mcm biase.. Xlah sampai terangkat.. Nah, tgk ni:-


Sy ngap wrapper ngn Chicken kt dalam tu je.. Sayur2 sume letak tepi k.. Bkn x mkn sayur.. Tp, sy mmg xnk makan timun.. Katanya timun ni antara penyebab keputihan bg kaum hawa... Klu sebelum ni, mmg sy pantang jmp timun.. Mst ngap!!! Tp, sekarang akak dh berpantang dik... Hahaha
Sape peminat Chicken Wrap..!selamat ke Nando's dan selamat makan ape yg korang nk mkn.. Tataaaa..

Tesco Online

Mungkin masih ade yg xtahu bahawa Tesco Malaysia ade provide online shopping services.. Setakat ni Tesco hanya cover Klang valley area.. Dan, sy juga merupakan seorang yg ketagih dengan online shopping with Tesco. Huhuhu.. Ketagih tu!!! 


Lori yg Tesco guna tuk hantar brg.. Hantar brg2 sy.. Hehe
Cantik kn lori die? Mcm real je..


Mesti terpikir kn? Kenapa la nk beli brg dapur, keperluan & kelengkapan rumah, susu, pampers anak, ikan, ayam, sayur, buah, sabun, belacan, budu dan lain2 online? Best ke? X ke susah.. X blh nk memilih, membelek, mencium dan sebagainya.. Haa... Meh nk kongsi rasa skit.. 

Antara sbb sy membeli brg keperluan seperti di atas secara atas talian ialah:-

1) Jimat masa.. Xperlu ke shopping mall, xperlu bersesak cari parking, xperlu bayar parking... Blk keje, sampai rumah.. Brg2 keperluan sampai depan rumah.. Nk request dieorg angkat smpai ke dlm rumah pn boleh... Sy selalu suruh dieorg masuk smpai dalam rumah.. Senang keje sy.. Especially time beli beras n lain2 yg berat..

2) Boleh disiplinkan diri.. Stick pada budget yg telah ditetapkan. Katakan kite peruntukkan Rm600 untuk brg keperluan rumah tuk bulan ni. So, kite juz pilih2 ape yg kite nak.. Let say, terlebih budget.. Kite blh buat penilaian semula dan blh remove ape yg kite rasa x berapa nk perlu lg dan mungkin blh dipertimbangkan utk pembelian bulan depan.. Secara x langsung kite boleh latih diri untuk kenal pasti mana kehendak dan mana keperluan... 

3) Kite xperlu kerah tenaga pikul plastik2 brg yg kite beli tu.. Bayangkan kalau gi supermarket/shopping mall/etc. Dengan kelek anak lg.. Dengan anak buat perangai lagi... Mcm2 la.. Mana nk kejar anak.. Mana nk tolak troli.. Mmg mencabar tu.. (Especially time suami xde.. Outstation.. Dan sewaktu dengan nyer)

4) Yg keempat, pikir sendiri la ye.. Bg sy, kebaikan/kelebihan besar online shopping ni hanya 3 di atas.. Kihkihkih

Keburukan die pun ade.. Xkn semua baik kn.. Erm.. Buruknya mungkin ade 2 la:-

1) Kadang2.. Ikan atau ayam mcm x fresh je.. Tp x selalu.. Kadang2 ok!!! Biase la, ayam ikan kl.. Nk fresh segar bugar.. Balik kampung sembelih ayam sendiri dan ke laut sendiri tangkap ikan ye..

2) Saya paling frust bl barang yang sy nak xde.. Especially brg yg urgent.. Yg mmg sy nk sgt2.. Sy akan rasa sedikit sakit hati dan geram.. Sbb, nak x nak mmg kena keluar gi beli jugak.. Huhu

Keseluruhan nya.. Mmg good service la..
Sometime, Delivery charge free.. Dapat voucher tunai.. Dan slot waktu penghantaran byk sampai ke mlm.. Mmg xde masalah klu nk Tesco Delivery time hari kerja pun..

Selamat mencuba shopping with Tesco online!!!

Monday, 9 June 2014

Putrajaya @ Dataran Rakyat



Mungkin ade yang dh muak dengan tempat ni dan mungkin ade yang langsung x penah sampai sini.. 


Dataran Rakyat ni betul2 berhadapan dengan Jabatan Perdana Menteri.. Kalau dtg hari bekerja, kt sini kosong je.. Xde la meriah macam ni :-


Suasana masyarakat Malaysia tengah beriadah bersama keluarga..


Antara tarikan kt sini ialah giant bubble.. Nmpk x bulat2 tu? Semua peralatan giant bubble ni kena sewa dan sabun yg berbuih tu kena beli.. Harga ok2 la.. Sy x penah sewa pun.. Anak2 kecik lg.. Xreti nk main..


Ramai jugak yang datang untuk bersiar2.. Xkira tua atau muda.. 



Kat sini jugak ade sediakan perkhidmatan sewa kereta mainan letrik, motosikal letrik, basikal letrik/pakai kayuh, basikal utk org besar yg kayuh smbil tdo tu.. Erm, mcm2 lg la.. Kadar sewa sy x berapa pasti,  tp klu sewa kereta mcm kt gambar tu Rm10 untuk 20 minit.. Tp hati2.. Maklumlah budak2 ni.. Bukannya cukup main 20 minit.. Silap2 3 kali top up masih xnk balik.. Huhu
Klu nk jimat, dan klu rasa mmg akan kerap ke sini/berbaloi beli kan je satu. Tgk keperluan dan kepentingan masing2.. 


Sampai ke malam akak kt sini dik ooii.. Mmg kebiasaan kt sini, org akan blk lps solat maghrib. Masjid kn kt depan tu aje.. So, alang2.. Baik solat dl br chow!!!


Inilah masjid nye.. 

Sekian...





Saturday, 7 June 2014

Ayam Goreng Hijau


Resipi paling simple dan sangat sesuai untuk penggemar makanan pedas!!!

Bahan-bahan 1:

1) Ayam dicuci bersih
2) Kunyit
3) Garam
4) Minyak untuk goreng ayam 

Bahan-bahan 2:

1) Selabu Bawang besar
2) Seulas bawang putih 
3) Halia sebesar ibu jari
4) Sedikit air
5) Sedikit gula 
6) Separuh kiub pati ayam megi - optional 
7) oopss.. Cili padi bewarna hijau jgn lupa!!! Haha.. Kuantiti ikut suka. Sape suka pedas blh letak byk2.. Sy juz letak segenggam cili hijau yg muda. 

Cara memasak: 

1) Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam. Goreng sehingga masak/garing (sy suka goreng garing) - asingkan
2) Kisar bahan-bahan 2 sehingga lumat. Tumis dengan menggunakan sedikit minyak. Ambil sedikit minyak bekas goreng ayam td tu je..
3) Tumis sehingga cili betul2 masak. Perasakan dengan gula dan masukkan kiub  pati ayam..Then masukkan ayam yg telah digoreng td.
4) Gaul rata... Sedia untuk dihidang dan di ngap bersama nasi panas!!!!

*Selamat Mencuba..

Friday, 6 June 2014

Ayam Daun Kesum Halia


Ini satu lg resipi bg org yg terlebih rajin nk memasak... 

Bahan2..
1) Ayam dipotong dan dicuci bersih
2) Hirisan bawang besar (dipotong bulat)
3) Hirisan Halia dan hirisan serai
4) Daun Kesum (5 pokok @ ikut suka)
5) Sayur (carrot, kobis, kobis cina, tomato @ ikut suka la nk letak sayur ape lg)
6) Garam Gula Secukup nya
7) Sedikit minyak 

Cara-Cara memasak:

1) Mula2 panaskan periuk/kuali/ape2 je yg sewaktu dengan nye.
2) Masukkan sedikit minyak masak (dalam satu dua sudu besar je) 
3) Bila minyak dh panas, Masukkan kesemua ayam, hirisan bawang, hirisan Halia, hirisan serai, Daun kesum.
4) kacau rata dan tutup periuk/kuali anda td sehingga menggelegak dan ayam masak.
5) Masukkan sayur-sayuran td mengikut turutan yg mana keras didahulukan..
6) Perasakan dengan garam dan gula. Optional, klu suka blh tambah kiub pati ayam megi!!!

Dh selesai.. Sedap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas. Satu lauk ni je pn sudah memadai!!! 
SELAMAT MENCUBA...