i jamin resipi ni gerenti sodap!!! hahaha
Bahan-bahan:
500 gram spaghetti (sepeket)
500 gram daging ayam cincang
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning – dipotong dadu
2 ulas bawang putih – dipotong dadu
2 sudu besar cili giling
2 sudu kecil cili padi yang dah ditumbuk (kalau nak pedas)
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato segar ranum - dipotong dadu
1 batang carrot – dipotong dadu
Sebiji capsicum – dipotong dadu
10 batang cendawan shitake – dipotong kecil
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
Air secukupnya
Sosej dan fish ball yaang dah direbus– untuk menghidang
Cara-cara:
- Rebus 2 liter air dalam periuk besar. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan 2 sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
- Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak,masukkan bawang besar, bawang putih dan kacau. Kemudian masukkan cili dan tomato puri. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
- Masukkan daging ayam cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
- Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
- Masukkan air. Kuatkan api hingga air mendidih, kacau selalu. Kuantiti air bergantung pada banyak mana kuah kita nak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
- Boleh hidang dengan sosej dan fish ball.
wahhh sodap!
ReplyDeletemudah jer resepinya...
mazz, resipi ni memang mudah.. sangat sesuai tuk orang yang x berapa rajin nak masak macam saya.. main campak2 bahan basic aje.. nak lagi sodap, renihkan lama2 skit.. hehe :D
ReplyDelete