Followers

Friday 6 June 2014

Ayam Daun Kesum Halia


Ini satu lg resipi bg org yg terlebih rajin nk memasak... 

Bahan2..
1) Ayam dipotong dan dicuci bersih
2) Hirisan bawang besar (dipotong bulat)
3) Hirisan Halia dan hirisan serai
4) Daun Kesum (5 pokok @ ikut suka)
5) Sayur (carrot, kobis, kobis cina, tomato @ ikut suka la nk letak sayur ape lg)
6) Garam Gula Secukup nya
7) Sedikit minyak 

Cara-Cara memasak:

1) Mula2 panaskan periuk/kuali/ape2 je yg sewaktu dengan nye.
2) Masukkan sedikit minyak masak (dalam satu dua sudu besar je) 
3) Bila minyak dh panas, Masukkan kesemua ayam, hirisan bawang, hirisan Halia, hirisan serai, Daun kesum.
4) kacau rata dan tutup periuk/kuali anda td sehingga menggelegak dan ayam masak.
5) Masukkan sayur-sayuran td mengikut turutan yg mana keras didahulukan..
6) Perasakan dengan garam dan gula. Optional, klu suka blh tambah kiub pati ayam megi!!!

Dh selesai.. Sedap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas. Satu lauk ni je pn sudah memadai!!! 
SELAMAT MENCUBA... 


No comments:

Post a Comment