Followers

Tuesday 26 April 2011

Spaghetti Bolognese mudah

Resipi ni mudah sangat. Just guna apa yang ada kat rumah je. Sepatutnya orang biasa masak spaghetti letak herba-herba likes oregano, basil n so on kn.. tp, i x letak semua tu sebab xde.. hehe.. walaupun x letak tapi rasanya best!! leh lah tekak orang melayu macam i ni layan.. siap letak cili api lagi tuh.. heheh :P


i jamin resipi ni gerenti sodap!!! hahaha



Bahan-bahan:

500 gram spaghetti (sepeket)
500 gram daging ayam cincang
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning – dipotong dadu
2 ulas bawang putih – dipotong dadu
2 sudu besar cili giling
2 sudu kecil cili padi yang dah ditumbuk (kalau nak pedas)
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato segar ranum - dipotong dadu
1 batang carrot – dipotong dadu
Sebiji capsicum – dipotong dadu
10 batang cendawan shitake – dipotong kecil
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
Air secukupnya
Sosej dan fish ball yaang dah direbus– untuk menghidang




Cara-cara:
  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan 2 sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak,masukkan bawang besar, bawang putih dan kacau.  Kemudian masukkan cili dan tomato puri. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging ayam cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan air. Kuatkan api hingga air mendidih, kacau selalu. Kuantiti air bergantung pada banyak mana kuah kita nak.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  8. Boleh hidang dengan sosej dan fish ball.

2 comments:

  1. wahhh sodap!
    mudah jer resepinya...

    ReplyDelete
  2. mazz, resipi ni memang mudah.. sangat sesuai tuk orang yang x berapa rajin nak masak macam saya.. main campak2 bahan basic aje.. nak lagi sodap, renihkan lama2 skit.. hehe :D

    ReplyDelete